Kun ihminen on nuori, tulee hänen omasta mielestään tuoda julki omaa ainutlaatuista persoonaansa eri tavoin. Pitää näyttää ja kuulostaa "persoonalliselta". Näin vanhana kärsänä voi todeta, ettei mitään uutta ole kuitenkaan keksitty sitten minun neonväreissä hohtavan nuoruuteni. Senkin ajan ilmiöt oli enimmäkseen kopioitu jo jostakin muulta ajalta, hieman hämmennetty eri tavalla sekaisin. Siksi toisekseen, eivätkö nämä omasta mielestään ainutlaatuiset yksilöt tajua aina edustavansa siltikin jotakin ryhmää = ei siis persoonallista lainkaan.

Ei vain voi ihmispolo kestää pillifarkkuja (taas, ei taas), balleriinoja (ei huonompia jalassa voi olla) saati laimeasti taustalla muotimaailmaan paluuta yrittäviä haaremihousuja. Kuka on ikinä voinutkaan keksiä jotakin niin kamalaa? Siitä vain matkalle Savoon tai muualle bönden perukoille, jossa turaukkojen lököttävät Rhodoksen tuonti -collegehousut näyttävät aivan samalta.

Silloin hamassa nuoruudessani näitä persoonallisia (ryhmiä) edustivat mm. juppi = käytti O´Neilin, Kappan, Cluban jne. vaatteita, erityisesti collareita, toppatakkeja ja poolopaitoja, joissa merkit näkyivät. Habituksen täydensivät ruskea (pinta)nahkatakki, ruskeat purkkarit ja persuksesta ruskealla nahalla paikatut Levikset. Tätä ilmentymää ei enää juuri näe, ainakaan silloisessa räikeydessään ja laajuudessaan.

Sitten oli punkkarit, joihin luketuivat poikkeuksetta kaikki tarkkiksen kovat jätkät: tukat pitkät ja pysyssä, saattoipa olla värjätytkin, korvis, pillifarkut (mieluiten musta-valkopystyraidalliset, musta-harmaapystyraidallinenkin käy), nahkatakki ja tennarit. Nykyisin tätä ryhmää muistuttavat ulkonaisesti ehken eniten gooteiksi itseään kutsuvat kummajaiset. Erona se, että silloin vanhaan hyvään aikaan sentään älyttiin, ettei pojille kuulu ylenpalttiset korut, tälläytyminen saati meikit. Niitä näki vain OIKEILLA muusikoilla, ja surkeilla wannabee-muusikoilla. Naispunkkarit erotti vain siitä, että niillä oli miepunkkareita enemmän meikkiä ja koruja.

Yhdessä vaiheessa fiftarit tekivät paluun minunkin nuoruudessani. Piti olla ruutuflanellipaita, ankanpyrstö, jenkkiauto ja huudattaa asiaankuuluvaa musiikkia luu ulkona pimppistä ajellessa. Tytöt tupeerasivat hiuksiaan silmät kievellen ja keikistelivät kellohameessa, tennereissa ja valkotekonahkahihaisessa baseball-takissa. Pian varmaankin "maailman" valtaa jälleen kerran uusi fiftariaalto, siitä pitää huolen ylimakea ja teennäisyydessään ällöttävä The Baseballs.

Kirpparihipit tuntuvat olevan jonkinlainen kestomuoti-ilmiö, sillä näitä rääsyläisiä riittää aina vain, vuosikymmenestä toiseen. Retrot kankaat ovat aina vain in, voi sentään jos joku löytää vanhan Marimekon liinan ja siitä itselleen mekon sutaisee, jo vain onkin muodikasta.  Toisinaan tähän liittyy kiinteästi rastahiukset ja army-lookin sekoitus. Ja lävistykset.

Tytöissä tavallisesta tallajasta erottuivat "kauppislaiset" meikkipimut, joita nykyään vastaa parhaiten pissikset, vaikka pissisten ikä on ilmeisesti yleisesti ottaen alhainen. Samaa tyyliä silti, eikä ole iästäkään riippuvainen. Puhuvat tyhjää, päässä on tyhjää ja yrittävät kaikin tavoin jallittaa itselleen sitä juppia, mikä ehkä olisi nykyisin "itsestään huolehtiva, siisti ja asiallinen nuori mies". Mieluiten jääkiekkoilija tai muu urheilija.

Puhutaan paljon saasteista, ympäristömyrkyistä ja muista lisäaineista, joita väistämättä kulkeutuu kehoihimme ja luontoon sotkemaan luontaista järjestystä. Näitä aineksia ei ole vielä päästy tutkimaan, tai no sen verran, ettei ihan välitöntä haittaa näyttäisi olevan. Entäpä muutaman vuosikymmenen päästä? Miesten spermastakaan ei enää ole juuri mihinkään. Juuri ja juuri kelvollista on 70-luvulla syntyneiden, mutta alamäki kiihtyy kaiken aikaa.

Luonnossa eliöt häviävät, kärsivät ja menettävät luontaisia kykyjään, luoja ties mitä jo nyt eläimiä häiritsevistä aineista loppujen lopuksi ihmisille aiheutuu. Luultavasti samaa kuin sammakkoeläimille ja kaloillekin, joiden hormonitasapaino ja sukupuolierot hämärtyvät vuosi vuodelta. Näissä eläimissä lisääntyvät kaiken aikaa sekä hermafrodiitit että sellaiset, jotka vaihtavat sukupuolta uroosta naaraaksi tai päinvastoin.

Tämä näkyy selvästi myös ihmisissä. Miten ihmeessä muuten voisi muoti-ilmiöksi ikinä päätyä ah niin hip ja chic metroseksuaalisuus? Pojat eivät näytä pojilta eikä tytöistäkään voi olla varma. Mahtavatko tietää itsekään kumpia ovat, tai haluavat olla? Sitten ei edes tiedetä halutaanko seukata tyttöjen vai poikien kanssa, ja mummot tuijottavat kassajonossa että mikäs hitto tuo on. Näyttäisi vähän naapurin Vesalta, mutta kun on noin epäseksuaaliset vaatteet, meikkiä senttikaupalla naamassa ja katselee tuossa hiusvärejä, että ei kai se sittenkään voi Vesa olla...  Sekaisin on maailman meno, onneksi ei enää tarvitse olla itse nuori. Saa toteuttaa omaa tyylittömyyttään ja persoonattomuuttaan aivan rauhassa.