Ei aina ratapiirroksia! Alla on esitetty graafisesti Caruson hihnakävelykoulutuksen tulosta viikon koulutuksen jälkeen. Testilenkki on aamulenkkimme, sillä se on "aina" sama, mennään samalla fiiliksellä ja usein tapaamme myös samoja koiria. Ikävä kyllä... Nakkia kuluu edelleen yksi nakki (n. 54-60 palaa) tunnissa, mutta sen ansaitseminen on vaikeampaa. Aamulenkki on siis noin puoli tuntia, eikä siinä kulu kokonaista nakkia!

Nykyisin käytän "nätisti" vihjesanaa enkä joudu nykäisemään eli sakottamaan juuri lainkaan. Caruso myös tarjotaa hyvin usein nätisti kulkemista. Nyt sen pitää kulkea vierelläni muutama askel (siis minun askeleeni) nakin saadakseen. Hyvin tarjoaa takana kulkemista jo vapaaehtoisestikin. Selvästi huomaa kodin läheisyyden vaikutuksen: alussa on aina kiihkeää, loppupäässä rennointa ja juuri ennen kotia taas vähän yltyyy.

Häiriötilanteessa (toinen koira tai "epäilyttävä ihminen") palautan useimmiten heti taakse. Vielä ei toimi mikäli kiusaus on liian suuri. Olen kokeillut kaukana olleisiin kohteisiin "nätisti" vihjesanaa, ja on toiminut.

Eilisellä PK-tottisluennolla oli aika moneen "ongelmaan" annettu ohjeeksi "perkelettä" ja erilaisia pakkokeinoja, kuten koiran pyörittäminen tassut ilmassa (kurkkari luonnollisesti kaulassa). Se ei kuulemma vahingoita mitenkään koiraa... Toinen konsti oli kiskaista kovaa takajalkojen taipeesta koiraa taaksepäin. Hmm. Jos ovat teräviä ja on pelkoa että käyvät omistajaan kiinni, sitten hän suositteli kuonokoppaa.

Omasta kokemuksestani väitän, että jos kiihkeälle koiralle vastaa yhtä kiihkeästi, tuloksena on loputon taistelu. Minusta ei löydy naista Carusoa PK-aatteen mukaisesti "tarpeeksi" kovasti käsittelemään. Tai ei ne seefferitkään näyttäneet siitä tokenevan, yhtä lailla halusivat käydä toistensa kurkkuun kiinni.

Siinä graafinen esitys "nakkikoulun" tuloksesta. Sopii meille "purkitusta ja perkelettä" paremmin; antaa molemmille puuhaa eikä ehditä jännittää, takana kulkeminen ehkäisee vetämisen ja sitä kautta myös haukkumista radikaalisti. Laalaaalaa leijutaan vaan pitkin pyöräteitä :) Ensi viikolla vahvistamme "nätisti" sanaa siten, että häiriötä on kaukana näköpiirissä.