Sain Marialta lainaan Cesar Millanin DVD:n kakkososasta yhden levyn, loput meni ensin Erjalle :) Pidin katselumaratonin, tai ainakin jo 9 tapausta keskittyneesti katsellen tuntui siltä. Millania on, aina jostakin sikiävien fanaatikkojen tyypilliseen tapaan, arvosteltu mm. piikkipannan käytöstä. Mikäli kyseessä on esimerkiksi pitbull, jolla on tappohaluja, piikkipannan käyttö lienee perusteltua. Mikäli lyhyellä, kipuakin aiheuttavalla konstilla päästään päämäärään ja saadaan aikaan turvallinen ja elinkelpoinen koira, ei mielestäni pidä ryhtyä tuomitsemaan. Sattuuhan koirienkin toisilleen käyttämä pakote, pureminen. Siinä pitääkin sitten olla vähintään "nero" jotta erottaa, milloin koira olisi parasta panna suoraan piikille ja milloin on toivoa ja perusteltua ryhtyä äärimmäisiin konsteihin.

Muutama DVD:llä käsitelty  "ongelmatapaus" olisi kenelle tahansa kokeneelle koiraihmiselle pala kaakkua. "Tää meidän villakoira pyörii hysteerisesti ympyrää hihnassa aina kun se näkee auton!" Todella mystinen ongelma.... miten ihmeessä siitä voisi pääsät eroon???? No joo, ihailin kyllä Cesarin kykyä taltuttaa räyhäävät tissinvälikoirat yhdessä hujauksessa. Kysyy kanttia ja rauhallisuutta työntää kätensä "syötiksi" räksyn kitaan ja luottaa että ei se pure. Mulla menis homma pieleen tuossa rauhallisuus-osiossa... Cesar puhuu suurella sydämellä yhteydestä mother natureen, mikä lienee samalla kaunis nimitys maalaisjärjelle. Hänen kannustaessaan amerikkalaisomistajia lenkkeilemään (siis ihan että joka päivä!!! Ja vähintään tunti kerrallaan!!) koiransa kanssa kuulosti idea tutulta: "Lenkkeilet koirasi kanssa luonnossa, tunnet rauhaa ja harmoniaa ja voit keskittyä omiin ajatuksiisi ja olla yhtä luonnon kanssa..." Tämän allekirjoitan. Siitä minäkin voimaa ja iloa elämääni saan. Siksi ei Helsingissä asumisesta tullutkaan minun kohdallani yhtään mitään. Ainoa mother nature (= metsäalue, jossa voi pitää koiraa irti) jonka löysin, olikin kodittomien majapaikka Lasol-pulloineen ja paskaläjineen.

Olihan näitä "oppeja" heti pakko testata. Pääajatuksen, eli rauhallisen itsevarmuuden kanssa onnistun yleensä ihan hyvin. PAITSI kun vastaan tulee räyhäävä koira, ja pitää sohlata kolmen hihnan kanssa, vahtia Caruson korvien kohottelua ja katseen suuntaa, sihahtaa oikeassa kohdassa ja pitää jossakin kädessä vielä purkkia... Allekirjoitan täysin tavoitteen rauhallisuudesta ja itseluottamuksesta. Ilman sitä ei äsken kuvatusta tilanteesta ainakaan tule mitään, kokeiltu on.

Koe 1: luun riistäminen Caruso-paralta. Seisoin polvieni varassa etukenossa Caruson vieressä, melkein päällä ja tuijotin. Röyhistin rintaa, suoristin hartiat ja siirryin lähemmäs. Luu plopsahti lattialle. Rentoutin asennon ja katsoin hieman sivuun sanoen: Ole hyvä! Luu oli jälleen Caruson.

Koe 2: Rajan määrittely, eli keittiöön ei tulla kun me syömme. Ohjasin koirat makkariin (oviaukko on keittiöön) ja menin hämmentämään ruokaa. Caruso yritti, sihahdin, se peruutti. Kun silmä vältti, hän oli keittiössä. Toistui noin 6 kertaa. Missä vika... ahaa! Tässä minä jännittyneenä hartiat lysyssä hämmennän ja odotan: kohta se tulee, kohta se tulee.... ja tulihan se! Ryhti, ajatus, viimeinen sihahdus... Caruso makaa kynnyksellä. Seuraavaksi katsoin, oli hävinnyt koko perro. Karkasiko se perrrrr olkkariin? Ei, vaan meni makkariin omaan petiin :)

Koe 3: et saa vaikka haluat. Leikitin/tokotin kutakin koiraa vuorollaan toisten istuessa paikoillaan odottamassa. Tässäkin kokeiluja tuli ensin Caruson taholta (varsinkin kun ensimmäisenä oli Edun vuoro), mutta niinpäs odotti kun Edu leikki, odotti kun Gösta leikki ja tuli vasta kun kutsuin. Ihan piti kolme kierrosta vetää pelkästä onnistumisen ilosta :)

Käytiin tänään Marian kanssa tutkailemassa hihnakävelyn parannustoimenpiteitä Caruson pään menoksi. Olin tehnyt hihnanyppäsyn väärin, tai siis toisen koiran ollessa näköpiirissä ei koskaan nyppäistä hihnaa. Siinä oli heti tärkeä asia pielessä! Toinen tärkeä vinkki oli sellainen, että kun toinen koira tulee, korvien höristyksestä tulee sihaus, seuraavasta sihaus + rämähdys. Elleivät ne auta, käännytään ympäri. Mun mielestä se, että pitää kääntyä ympäri kun ei muuten tilanteesta "selviä", on häviön merkki. Sitä huonompi on joka tapauksessa se, että yrittää jästipäisesti mennä ohi ja Caruso saa juuri sen mitä se eniten haluaa: saa HAUKKUA! Kun ei se tilanne enää kuitenkaan ole hallinnassa ja oma mieli on kaikkea muuta kuin rauhallinen.

Carusohan siis osaa jo haukahtaa korvat alhaalla ja katsoen muualle... Yleensä vasta aikuiset kuulemma hoksaavat tämän.... Carusolla on jo paljon erinomaisia hetkiä hihnakävelyssä ja ohittamisissa. Se tarjoaa mukavasti ja usein  todella hyvää kontaktia, mutta seilaa suotta vuoron perään eteen ja "seuraamiskohtaan" sivulle. Se siis ensin hilaa itsensä mahdollisimman pitkälle hihnan päähän, ja kurvaa juuri ennen nyppäisyä (eli sakkoa) sivulle napittamaan kauniisti. Panostetaan siis löysään hihnaan ilman seilaamista, ja minun edelläni se saa kulkea MUTTA ei koko köörin ensimmäisenä. Maria sanoikin, että: "Eikös ole hauskaa, kun moni sanoo sinulle, että oletpa jo paljon osannut/viitsinyt/saanut koulutettua tätä koiraa, vaikka se on vasta pentu. Ja sinä olet sitä mieltä, että homma on enintään tyydyttävästi hanskassa!" Siinäpä Maria osui jälleen naulan kantaan! Sain mukaan ketjukaulaimen, jotta parilla nykäisyllä saisimme aikaan sen (suoraan sanottua sen verran ikävän fiiliksen), että kiskominen vähentyisi ja tämä äärimmäisen sinnikkäästi tavoitteisiinsa pyrkivä perronpoikanen uskoisi, että on paaaaljon kivempi kulkea kiskomatta. Ei kiristä kaulaakaan yhtään niin paljoa!

Piccuinen on myös selvästi kiipinyt Edun yli, ohi ja ympäri. Edu näyttää luopuneen taistelusta vapaaahtoisesti. Onneksi Gösta pitää jöötä senkin edestä, kiitos avusta Kostaseni :)

 

EDIT: Kokeillaan nyt hetki tällaista pohjaa... tosi räikeitä suurin osa valmispohjista! Graafikon herkkää silmää rassaa myös nämä tolkuttoman raskaat kehykset, tavutuksen puuttuminen, tekstin alkaminen liian läheltä kehyksen reunaa, kuvien meneminen yli tekstikentästä.... ei tää varmaan kovin kauaa tällaisena pysy. Hitsi kun osais ite koodata!!!!